Самоубийствен атентат в Пакистан и още един взрив убиха най-малко 57

...
Самоубийствен атентат в Пакистан и още един взрив убиха най-малко 57
Коментари Харесай

Самоубийствен атентат в Пакистан

Самоубийствен атентат в Пакистан и още един гърмеж убиха минимум 57 души и раниха повече от 60. Атаките са станали по време на религиозни събития по случай рождения ден на пророка Мохамед, заяви Ройтерс.

При първия гърмеж в югозападната провинция Белуджистан са починали 52 души, оповестява здравният чиновник на региона Абдул Рашид. „ Атентаторът се е взривил покрай полицейски автомобил наоколо до джамията Мадина, където хората са се събирали за шествие “, добавя висшият полицейски чиновник Мунир Ахмед.

При втория гърмеж в прилежащата северозападна провинция Хайбер-Пахтунхва са убити петима души. По данни на телевизионния оператор Geo News, гърмежът е срутил покрива на джамията и е затиснал към 30-40 души под руините.

И двете провинции граничат с Афганистан и през последните години пострадаха от набези на ислямистки бойци, които целят да смъкват държавното управление на Пакистан и да вкарат собствен личен модел на непоколебим ислямски закон.

Взривът в Белуджистан е рядко срещано нахлуване против цивилни, защото през последните години ислямистките бойци се насочват най-вече към силите за сигурност. Телевизионни фрагменти демонстрираха по какъв начин стотици хора оказват помощ на потърпевшите да бъдат качени в коли за спешна помощ след гърмежа. Много от тях са тежко ранени.

Организацията „ Техрик-е-Талибан Пакистан “ (ТТП), сплотяваща твърдолинейни сунитски ислямистки групировки отхвърли да носи отговорност за гърмежите.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР